¡ncredible India!

DSC04388

Indiaaaa… Toch wel een beetje onze laatste uitdaging! En dan beginnen in Varanasi… Boem! We dachten na 13 maanden reizen wel het één en ander gezien te hebben, maar: No place like Varanasi! Alleen de rit van het vliegveld naar ons hotel was al één groot avontuur. Het is COMPLETE chaos, ik heb nog nooit zoiets gezien! Er zijn voetgangers, fietsen, tuk-tuks, riksja’s, bussen, scooters, auto’s, koeien, honden… Alles door elkaar. Het aantal rijbanen is geheel naar eigen inzicht in te delen, evenals de rijrichting of het al dan niet aandacht besteden aan verkeersregelaars of een enkel stoplicht. Non stop getoeter en minstens 2 keer een andere auto achterop.

Anderhalf uur en 25 km verder werden we midden op straat gedropt, het hotel was niet met de auto te bereiken. Iemand van het hotel kwam ons ophalen, gooide onze koffer over z’n schouder en al slalommend tussen de koeien en diens uitwerpselen stonden we een kwartiertje later op ons balkon, mét uitzicht op de Ganges, van een welverdiend biertje te genieten. Wat een vuurdoop!!!

Varanasi was eerlijk gezegd de enige plek in India waar ik van tevoren enthousiast over was en het was zo cool om de volgende ochtend te ontdekken dat het echt is zoals we hadden gehoopt, het is zo’n bizarre plek! We maakten met een gids een wandeling langs de rivier en door zuidelijk Varanasi: Overal badende mensen, vervallen Maharadja paleizen, sadhu’s (Monniken, waaronder ook een hoop erg overtuigende toneelspelers), mannen en vrouwen die de was doen en staan droog te slaan op de stenen, snake charmers, straatjes geasfalteerd met opgedroogde koeienkak en natuurlijk de crematoria. Heel bijzonder om te zien hoe Indiërs vanuit het hele land naar deze plek aan de rivier komen om een overleden dierbare te cremeren of uit te strooien met alle bijbehorende rituelen. Ook heel bijzonder dat zij allemaal van mening zijn dat de Ganges een schone rivier is en dat daar dus ook gewoon onze was werd gedaan. 😑

Op uitnodiging van een Argentijns stel dat we de eerste avond hadden ontmoet, bezochten we die avond een ceremonie die al jaren dag in dag uit gehouden word op verschillende plekken langs de rivier. We snapten er eerlijk gezegd niet zoveel van, maar strekking van het verhaal was geloof ik het gunstig stemmen van de goden. Wij vonden het vooral interessant om ons een avond helemaal tussen de lokale bevolking te begeven en te zien hoezeer het geloof in het dagelijks leven is verweven. Echt alles dat de mensen hier doen lijkt op één of andere manier verbonden met het Hindoeïsme. Een boottochtje tijdens zonsopkomst kon natuurlijk ook niet ontbreken! En weer wisten we niet waar we kijken moesten, zo veel te zien! De foto’s spreken voor zich denk ik.

Pedro en Mabel, met wie we de boot deelden, bleken onze buren en ’s avonds aten we met z’n vieren een traditionele Thali en liepen we nog even langs de rivier. We hadden net een ceremonie gemist (het doel was ons wederom niet geheel duidelijk) waarbij veel bloemblaadjes waren gestrooid. Een aantal kinderen was hier druk mee aan het strooien en uiteraard waren wij een gemakkelijk doelwit! Maar hier leenden we ons graag voor, het was een mooi plaatje! (Met dank aan Pedro voor de foto’s)

Tijd voor onze laatste roadtrip! Mét chauffeur, 10 dagen door Rajasthan. Onze route begon in Agra waar we de Taj Mahal bezochten;

Door naar Jaipur met haar roze stadskern, het hippie epicentrum van India: Pushkar, de blauwe stad Jodhpur en “golden city” Jaisalmer met al haar goudkleurige zandsteen gebouwen. In Jaisalmer verbleven we een nachtje in de woestijn, super tof!

En toen terug via Bikaner en Mandawa. De vele kamelen langs de weg, de enorme forten en de kleurrijke sari’s van de Hindoestaanse vrouwen nemen je mee terug in de tijd van de Maharadja’s en Maharani’s. Best intense dagen, maar we zijn super blij dat we dit deel van India hebben kunnen bezoeken. Wat een andere wereld!

Onze roadtrip sloten we, onder het genot van een hapje en een drankje, af met een gezin uit Zwitserland dat we eerder ontmoet hadden en nog twee Nederlanders in onze prachtige Haveli (traditionele woning) in Mandawa. Heerlijke afsluiter!

En alsof het allemaal nog niet genoeg was mochten deze twee lucky basterds bij terugkomst in Delhi het Holi Festival mee vieren! Hoe gaaf was dat! Gewapend met onze Super Soakers en zakjes kleurpoeder gingen we de straat op. Wat een gekkenhuis!! En het resultaat? ⬇ 😂

En dan nu eindelijk vakantie! 😉 Op naar Thelu Veliga, Malediven.

Een gedachte over “¡ncredible India!

  1. Ja, kan me voorstellen dat Varanasi dan heel heftig is als eerste kennismaking met India. Wij kwamen aan in Gorakhpur, nog een stapje erger… het was daar zo vies… dat hebben we later nooit meer ergens in India gezien. Konden er buiten amper ademhalen. Wat heerlijk trouwens, om met een auto en chauffeur rond te reizen… dat is dan wel weer heel relaxt. En dan met je neus in de holi-boter in Delhi. Fantastisch lijkt me dat om mee te maken… dat moet er ooit eens van komen ook voor ons!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s