De Galapagos Eilanden

Waar moet ik beginnen?! Jeetje…. Galapagos was echt een droom, maar omdat het niet echt een budget bestemming is had ik deze voor de wereldreis al van mijn lijstje geschrapt. Tot de liefste een goed betaalbare vlucht vond om van Midden Amerika, via de Galapagos eilanden, naar het vaste land van Zuid Amerika te vliegen. Tsja, daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen!

dsc04290

En nu was het zover. Vanaf het moment van landen waan je je op een andere planeet. Een landschap dat je nooit eerder hebt gezien en waarschijnlijk ook nergens anders zult vinden. Uitgestrekt, groen en toch ook droog; Heel bijzonder.

dsc04514

Omdat we best moe waren van een nachtje vliegveld hangen deden we eerst een powernap om vervolgens Puerto Ayora te gaan verkennen. Natuurlijk hadden we de foto’s gezien en wisten we dat het er stikt van de leguanen en zeeleeuwen. Maar dat we, zodra we de boulevard opliepen, zouden worden verwelkomt door blaffende zeeleeuwen en hoopjes leguanen hadden we niet verwacht. Overal lagen de leguanen in groepen, op- en over elkaar, te zonnen. De zeeleeuwen speelden in het water, luierden op de rotsen en hadden overduidelijk bezit genomen van het meubilair op de boulevard. Blue footed boobies in de lucht, grote hoeveelheden krabben tegen de wanden en op de rotsen: Een compleet andere wereld!

Al snel werd ons duidelijk dat dit toch wel echt een once in a lifetime experience ging zijn en besloten we onszelf, budgettair gezien, iets meer ruimte te geven. Een cruise langs de kleinere, onbewoonde eilandjes was echt niet te doen (lees: Vanaf 3000 dollar),  via 1 van de vele touroperators boekten we 3 tours: Sante Fe vanaf Santa Cruz, Los Tuneles op Isla Isabela en Kicker Rock vanaf San Cristóbal. De dag vóór onze 1e tour hadden we vrij te besteden op Santa Cruz en er is dan ook genoeg te doen voor een klein budget (geldt trouwens voor alle 3 deze eilanden)! We zijn naar het Charles Darwin Research Station geweest. Heel eerlijk zijn we niet zozeer in het onderzoekscentrum geweest, maar hebben we meer genoten van de strandjes, de enorme landschildpadden en de leguanen 🙂  Zeker tijdens zonsondergang is dit een mooi stuk om te wandelen en helemaal gratissssssss!

Een ander budget uitstapje dat we op Santa Cruz hebben gedaan was ‘Las Grietas’, hier kun je zwemmen tussen twee hoge rotskliffen. Opzich een super cool plekje en de wandeling echt wel waard, alleen hadden we even niet nagedacht bij het feit dat wij deze plek op Goede Vrijdag bezochten :/ De hele lokale bevolking was uitgelopen en je kon praktisch over de hoofdjes van de ene naar de andere kant lopen. Nevermind, rechtsomkeert naar het dichtstbijzijnde strandje :p

De volgende dag was het tijd voor ons tourtje naar Santa Fe. Het was een hele leuke dag waarbij we heel mooi hebben kunnen snorkelen, maar het hoogtepunt was toch zeker wel het snorkelen met de jonge zeeleeuwtjes, het filmpje zegt genoeg denk ik!

Na Santa Cruz vertrokken we naar Puerto Villamil, Isla Isabela. Hier kwamen we bij toeval Bernd en Maria uit Oostenrijk weer tegen. We hadden hen eerder al ontmoet tijdens de taxirit naar Puerto Ayora. Met z’n vieren zijn we die middag naar Flamingo Lake gelopen om, surprise surprise, flamingo’s te gaan bekijken. Het roze van de flamingo’s, met de roestbruine kleur van het water, maakte het een bijzonder plaatje!

De volgende dag bezochten we ‘Los Tuneles’, hier snorkel je langs- en door de tunnels die zijn gevormd door lavastromen. Een greep uit wat we allemaal hebben gezien: Schildpadden, zeepaardjes, koraalvisjes, pinguïns, white tip reef sharks, een tiger snake eal en een reuze manta. Bizar toch?!

Onze laatste dag op Isla Isabela ging onze ferry pas aan het einde van de middag en hadden we dus wat uurtjes op te vullen. We besloten ‘Concha de Perla’ te bezoeken. Via een houten loopbrug loop je in 5 minuutjes, struikelend over de zeeleeuwen en leguanen, naar een platform vanwaar je zo het water in loopt. We hadden er niet teveel van verwacht omdat er geen entree werd gevraagd, maar het was 1 van onze gaafste snorkeltripjes! Super helder water, heel veel visjes, eagle rays en een groep zwemmende leguanen. Heerlijk, die onverwachte pareltjes!

De laatste van de 3, San Cristóbal, is wat ons betreft het gezelligste eilandje. Qua toerisme en drukte zit het net tussen de andere 2 in, precies goed! Overdag is hier genoeg te doen buiten de tourtjes om: Lava-grotten, het interpretation centre over de geschiedenis van Galapagos en verschillende strandjes, waar het vooral aan het einde van de dag erg mooi is. Dan komen de zeeleeuwen met hun jongen aan land en zie je de zon in de zee zakken… Een perfecte combi als je het mij vraagt! En als de zon dan eenmaal gezakt is leent Puerto Baquerizo Moreno zich prima voor het doen van een drankje aan het water.

Ons laatste tourtje: Kicker Rock. Wederom gingen we snorkelen en hoewel Kicker Rock zelf er spectaculair uitziet met alle Frigatebirds en Blue Footed Boobies, viel het snorkelen een beetje tegen. Met name door de sterke stroming was het soms best spannend en viel er vanwege de diepte niet zoveel te zien. We hoopten op de, hier veelvoorkomende, hammerheadsharks, maar moesten het doen met een flinke white tip reef shark en een big ass egelvis. Ik geloof dat we inmiddels gewoon teveel verwend waren… :p

Conclusie? We hebben echt een te gekke tijd gehad op de Galapagos eilanden en zijn heel blij dat we deze bestemming toch hebben kunnen meepakken. Wat een bijzonder stukje aarde! En hoewel je, voordat je goed en wel geland bent, al 150 dollar pp lichter bent aan allerhande taxes, park fees en vrijwillig verplichte buskaartjes, hoeft een bezoek aan de Galapagos eilanden echt niet overdreven duur te zijn. Je kunt er redelijk goedkoop slapen, eten in de straatjes achter de boulevards voor een paar dollar en heel veel zien op eigen houtje. Ik zeg doen! Nu op naar het vaste land van Zuid Amerika… Te beginnen in: Guayaquil, Ecuador!

dsc04869

 

 

3 gedachtes over “De Galapagos Eilanden

  1. Kan me voorstellen als je hier dan eenmaal bent (noodgedwongen natuurlijk, omdat er zo’n goedkoop ticket langs kwam “waaien” 😉 ) je niet gaat beknibbelen en gewoon wat ruimer omgaat met het budget, want wanneer ga je nou ooit nog weer naar de Galapagos eilanden. Echt een hele gave ervaring!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s