Cuba.

Van ieder land dat je bezoekt maak je je volgens mij vooraf een voorstelling. Je leest over een land, mensen vertellen je erover…. Uiteraard hadden wij van Cuba ook bepaalde verwachtingen. Ik denk niet dat we er meer naast hadden kunnen zitten. Dit is niet alleen maar negatief, want Cuba heeft ons zeker ook positief verrast. Maar damn….wat moesten wij schakelen! Voor de eerste nacht hadden we alvast een plekje geregeld, dachten we. Dit bleek, vanwege het zeer beperkte internet, niet te zijn doorgekomen en dus gingen we op zoek naar een casa particular in Havana. Tijdens het hoogseizoen blijkt dit echter nog niet zo gemakkelijk 🙂 . Zo werd gelijk duidelijk hoe je dit het beste kunt aanpakken wat ons betreft: Kies 1 van de ‘foute’ mannetjes op straat en laat hen je helpen. Zij weten de weg en kennen de plekjes. Ons eerste verblijf bij een Cubaanse familie was een feit!

Na wat tijd in Havana te hebben doorgebracht hebben we met een huurauto een rondje gemaakt langs Cienfuegos, Trinidad, St Clara, even weer een tussenstop in Havana en toen de andere kant op naar Vinales en weer terug naar Havana. We vonden het heel leuk om bij mensen thuis te slapen, je komt op unieke plekjes en ontmoet lieve mensen. Toch kent Cuba wat ons betreft ook echt een keerzijde. Volgens een aantal locals heeft dit te maken met het verbeterende contact met de VS. Het toerisme groeit en mensen ruiken, onaardig gezegd,  geld. Dit komt de authentieke sfeer waarover we veel hebben gelezen en gehoord niet ten goede. Ook het verval van, met name, Havana vonden we soms best schokkend. Er is al zo’n 50 jaar nauwelijks iets aan de stad gedaan. De meest toeristische plekken liggen er prima bij, maar als je iets verder kijkt zie je dat mensen echt onder heel slechte omstandigheden leven. We weten heel goed dat dit in veel meer landen het geval is, maar we hadden er nu even niet op gerekend. Naïef misschien.

Maar… Positief afsluiten: Cuba is echt wel heel mooi!

Hier 2 van onze favoriete plekjes en wat tips:

  • Ons Cubaanse penthouse in Havana bij Jorge en Cary
  • Casa Neyda in Vinales
  • Huurauto; Niet goedkoop, wel lekker doen. Het openbaar vervoer is niet best en de vrijheid is, als je veel wilt zien, erg fijn.
  • Zorg voor genoeg CUCjes, pinautomaten zijn echt heel schaars.
  • Leg je vooral lekker neer bij dat de internet mogelijkheden nihil zijn, het is zelfs best wel even lekker 🙂 .

Ondanks dat het niet was wat we ervan hadden verwacht zijn we blij dat we zijn geweest. Het was een goede vuurdoop 🙂 And now…… Mexico!!!!

 

2 gedachtes over “Cuba.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s